+373 60 641 777 (CRISTIAN - VIBER & WHATSAPP)
menu
person

20:33
Activitatea Aeroportului Internaţional Chişinău în primele 7 luni ale anului curent şi lucrările în desfăşurare la AIC.

Aeroportul Internaţional Chişinău îşi continuă dezvoltarea dinamică. O dovadă este creşterea fluxului de pasageri şi a operaţiunilor aeriene. Astfel, în primele 7 luni ale anului 2015 a fost înregistrat un număr de 1 254 007 pasageri ceea ce este cu 35% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. A fost efectuat un număr de 13 086 operaţiuni aeriene, ceea ce este cu 24,6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2014. Numărul de pasageri din Rusia, care zboară spre Europa, prin Aeroportul Chişinău, este în creştere activă. În prima jumătate a anului 2015 numărul lor a fost de aproximativ 60 000, cu 160% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014.

Creşterea considerabilă a acestor indicatori importanţi a fost remarcată şi de Airports Council International Europe, conform căruia AIC este lider in Europa, la categoria aeroporturilor cu o capacitate de până la 5 milioane pasageri, înregistrând o creştere de 34,28% a numărului de pasageri în 2014, în timp ce creşterea medie în aeroporturile europene din această categorie e de doar 5,4%. Reamintim că AIC a fost desemnat şi “Аeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare” dintre ţările CSI.

Succesele obţinute reflectă efecienţa strategiei şi a managementului aplicate de catre “Avia Invest”, compania-administrator al Aeroportului Internaţional Chişinău. AIC a început în plină forţă anul 2015, participând la cele mai importante conferinţe internaţionale de dezvoltare a rutelor aeriene, şi anume: Routes Europe 2015 şi Routes Silk Road 2015, urmând ca în septembrie curent să expună standul la conferinţa World Routes 2015.

De asemenea, Avia Invest duce un şir de negocieri importante cu reprezentanţii companiilor aeriene şi ale aeroporturilor privind posibilitatea extinderii numărului de curse pe AIC. Astfel, va fi mărită frecvenţa zborurilor Chişinău-Moscova (Sheremetyevo), de la începutul iernii 2015/2016. La fel, compania

„Pobeda”

s-a arătat interesată să opereze cursa Chişinău–Moscova, pe aeroportul Vnukovo. În acelaşi timp, mai mulţi operatori europeni, printre care şi cunoscuta companie spaniolă

„Vueling Airlines”, analizează posibilitatea lansării unor rute noi pe AIC.

Datorită politicii atractive de stimulare a companiilor aeriene, promovată de către “Avia Invest”, s-a reuşit atragerea a unor operatori noi ca: 

LOT Polish Airlines 

VIM Avia 

Aegean Airlines

Ural Airlines.

Urmează ca şi cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est,

Wizz Air,

să opereze la Chişinău noi zboruri spre Bologna Guglielmo Marconi, din 30 septembrie şi Londra Luton Airport, din 27 octombrie. De asemenea, compania Volotea :

va opera cursa Chişinău-Verona începând cu 18 decembrie a.c. De menţionat este şi transportatorul naţional Air Moldova,

care a început zborurile către 4 direcţii noi precum Tivat, Madrid, Viena şi Moscova (Sheremetyevo).

Totodată, în plină desfăşurare sunt lucrările de reconstrucţie, extindere şi modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Unul dintre cele mai mari şi importante proiecte a fost deja realizat cu succes de către Avia Invest. Pe 17 mai a.c., a fost deschisă noua parcare auto modernă, construită conform standardelor europene, aceasta devenind una din cele mai mari parcări din Moldova, având 800 locuri. Costul total al construcţiei acestui obiect este de 6,5 mln euro.

În prezent, „Avia Invest” continuă realizarea unui plan investiţional de modernizare a aeroportului. La etapa actuală, sunt finisate lucrările de extindere a terminalului (zona de sosiri, zona de plecări, zona de bagaje) cu 3860 m2. Concomitent se desfăşoară lucrările de reconstrucţie, pe 11 000 m2 a suprafeţelor existente. La moment se efectuează lucrări de montare a echipamentului electric şi sanitar. De asemenea, au fost instalate noi echipamente de ventilare şi răcire a aerului şi un nou sistem de anunţare sonoră a zborurilor. La fel, conform proiectului nou de design, se desfăşoară lucrările de interior.

Lărgirea şi reconstrucţia terminalului vor permite AIC să-şi mărească aproape de 2 ori capacitatea de deservire, până la 750 pasageri/oră şi să le asigure pasagerilor comoditatea maximă de aflare în AIC. Totodată, va fi mărit numărul ghişeelor de înregistrare a pasagerilor de la 12 până la 18, va fi dublat numărul ghişeelor de trecere a controlului de paşapoarte la plecare şi sosire, iar la cele 2 benzi rulante pentru bagaj se va mai adăuga încă una. Costul reconstrucţiei şi extinderii terminalului AIC, inclusiv sistemele şi utilajul modern, se cifrează la 9 mln euro.

O alta etapă în amplul proiect de modernizare a porţilor aeriene ale ţării este reconstrucţia aerodromului. Lucrările vor cuprinde o suprafaţă totală de peste 500 000 m² (pista de decolare/aterizare, peronul, căile de rulare). La reconstrucţia acestor obiecte sunt implicaţi „Strabag Grup”- compania germană cu renume mondial în colaborare cu proiectantul elveţian „Intairplan GmbH”, membru al holdingului WAM AG, dar şi câteva întreprinderi autohtone.

În urma lucrărilor va fi majorat indicele capacităţii portante a pistei de decolare/aterizare, pe întreaga ei lungime de 3590 metri. Mai mult, pista va fi lărgită de la 45m până la 60 m. Costul lucrărilor de reconstrucţie a pistei se va ridica la 15 mln euro. De asemenea, au fost iniţiate lucrările de reabilitare a pistei vechi, care nu mai era exploatată timp de 20 ani. După reconstrucţie, aceasta va fi transformată în cale de rulare la pista de decolare/aterizare. La moment se construiesc căi de rulare noi şi se reabilitează cele existente. Ca şi în cazul pistei, capacitatea portantă a căilor de rulare şi locurilor de staţionare ale aeronavelor va fi mărită substanţial. Aceasta va ajunge la indicele PCN 70, faţă de cel existent PCN 51. Pentru aceste lucrări vor fi cheltuiţi aproximativ 10 mln euro. Reconstrucţia şi modernizarea peronului AIC va costa încă 10,5 milioane Euro.

După efectuarea tuturor lucrărilor, AIC va putea primi şi deservi toate tipurile de aeronave, fără restricţii şi va asigura un trafic de 21 nave/oră.

Lucrările de reparaţie şi reconstrucţie se desfăşoară simultan în mai multe direcţii. Este aproape gata noul sistem de drenaj, evacuare şi purificare a apei. Se finalizează lucrările de construcţie a colectoarelor pentru apele pluviale. Costul acestor lucrări este de 2 milioane de Euro.

Sistemul de alimentare cu energie electrică a fost modernizat. Au fost înlocuite echipamentele învechite din cadrul staţiilor de distribuţie şi construit un nou punct principal de distribuţie.

Întregul sistem de iluminare şi semnalizare (pista, căile de rulare, peron) va fi modernizat, conform cerinţelor ICAO, categoria III. Pentru aceste lucrări vor fi cheltuiţi 3 mln euro.

Este important de menţionat că au fost întreprinse toate măsurile pentru ca lucrările de modernizare şi extindere să nu afecteze activitatea operaţională a AIC şi orarul de zboruri.

Astfel Avia Invest, compania-administrator AIC respectă cerinţele Contractului de Concesiune, realizând în termenii stabiliţi etapele planului de dezvoltare a aeroportului.

În acest context, trebuie să menţionăm că, acum câteva luni, Guvernul a dispus iniţierea unui şir de verificări la AIC, de către mai multe instituţii de stat, inclusiv şi o comisie specială a Ministerului Justiţiei. Acest fapt a fost pe larg mediatizat, fiind declarat la nivelul conducerii ţării. Acum, după câteva luni, suntem solicitaţi de jurnalişti, care se interesează de rezultatele acestor controale. Din partea noastră, vrem să vă comunicăm că am fost deschişi spre colaborare cu organele de control, deşi acest proces ne-a luat mult timp şi efort. După încheierea tuturor verificărilor, au fost făcute concluziile şi întocmite rapoartele, potrivit cărora inspectorii, inclusiv membrii comisiei speciale conduse de Ministrul Justiţiei, V.Grosu, nu au depistat careva încălcări. Ei au constatat că întreprinderea se dezvoltă dinamic, iar compania-administrator Avia Invest gestionează eficient AIC, lărgind în continuu spectrul de servicii şi modernizând aeroportul.

În acelaşi timp, în presă au apărut câteva articole în care jurnaliştii, făcând referire la rezultatele controalelor, s-au axat pe unele cheltuieli efectuate de către Avia Invest, în special pentru susţinerea echipei Milsami. În acest context, considerăm necesar să reamintim că Avia Invest este o companie privată, iar Contractul de Concesiune şi obligaţiunile asumate de companie nu o limitează în îndreptarea resurselor pentru sponsorizare. Astfel, nu poate fi vorba de careva încălcări. Mai mult, susţinerea unei echipe sportive poartă caracter social, astfel este promovat sportul în Republica Moldova, în special fotbalul. Avem toate motivele să fim mândri de performanţele obţinute de echipa susţinută de noi, care a obţinut recent titlul de campioană naţionala şi are acces în turneele europene prestigioase. Pe lângă acestea, Avia Invest, prin sponsorizarea clubului Milsami, susţine 8 echipe de fotbal pentru copii.

Dacă revenim la materialele apărute în presă, în unele dintre ele se atrage atenţia la folosirea, de către compania Avia Invest, a fondurilor din profiturile activităţii sale în procesul de reconstrucţie şi modernizare a AIC. Aici trebuie de precizat că Avia Invest a alocat şi continuă să aloce, în scopurile sus menţionate, fondurile obţinute de la investitori, ceea ce demonstrează rapoartele de audit. Totodată sunt folosite şi fondurile obţinute din profitul de activitate al companiei, ceea ce nu constituie o încălcare a Contractului de Concesiune sau a legislaţiei în general. Din contra, aceasta denotă faptul că Avia Invest foloseşte toate mijloacele obţinute pentru dezvoltarea întreprinderii moldoveneşti şi nu scoate banii din ţară.

La fel, dorim să menţionăm, că transmiterea unei întreprinderi de stat în gestiune privată, prin concesiune, este o practică internaţională şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău nu este o excepţie. Dimpotrivă, aceasta a fost o decizie corectă şi necesară. În toţi cei 24 ani de independenţă a ţării, în Aeroportul Chişinău au fost investiţi in jur de 12 mln dolari, în timp ce Avia Invest, în mai puţin de 2 ani, investeşte de 4 ori mai mult. Pentru comparaţie, în anul 2012, Î. S. Aeroportul Internaţional Chişinău a achitat impozite în valoare totala de 38 mln de lei. Totalul de impozite achitate de către Avia Invest, în anul 2014, s-a ridicat la 70 mln lei.

Vizualizări: 639 | Adăugat de: CristianMLD | Evaluare: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar