+373 60 641 777 (CRISTIAN - VIBER & WHATSAPP)
menu
person

23:21
Clasele de zbor în avion. Cum sunt acestea şi care este diferenţa?

Chiar și acei care nu folosesc transportul aerian știu că avioanele au mai multe clase de prestare a serviciilor pentru pasageri.

Haideţi să ne clarificăm care este diferenţa între clasa business şi cea econom şi de ce clasa I este cea mai confortabilă dintre toate.

Clasa I

Aşadar, clasa întâi nu există pe toate rutele – este caracteristică în principal rutelor transatlantice. Fiecare transportator aerian încearcă să facă acest tip de clasă cât mai mult confortabil, și de aceea pe lîngă fotoliile care se pliază la 180°, sau canapelele mici, tot mai multe companii dotează aeronavele cu paturi adevărate, care se află în compartimente separate.

Pentru pasagerii clasei I sunt valabile și serviciile corespunzătoare: în așteptarea rutei puteţi petrece timpul într-un confortabil lounge, să treceţi înregistrarea fără rând sau în terminalele special prevăzute în acest scop, să ajungeţi până la aeronavă într-un automobil business-class sau într-o limuzină. Băuturile și mesele sunt oferite dintr-un meniu variat, iar personalul amabil şi grijuliu îndeplineşte toate capriciile pasagerilor. Preţul biletului clasei I depășește preţul biletului clasei econom de opt-cincisprezece ori!

Clasa business

O alternativă a clasei I (în acele aeronave unde aceasta lipseşte) este clasa business, introdusă în 1976 de către compania KLM.

De remarcat este faptul că, diferenţa dintre clasa business și clasa econom (la unii transportatori aviatici, mai des la cei interni) constă doar în alimentaţie și într-un service mai atent.

Fotoliile clasei business sunt de următoarele tipuri:

  • se pliază doar până la 160°, cu o lăţime a scaunului de 44-86 cm şi distanţa între scaune de 84-202 cm;
  • se pliază până la 180°, cu o lăţime a scaunului de 46-58 cm şi distanţa între scaune de 140 – 170 cm;
  • se întind până la 180° și formează o mini-canapea, paralelă cu podeaua.

În preţul biletului sunt incluse băuturile, mesele, accesul la internet. Înainte de înregistrare, pasagerii au posibilitatea de a se relaxa într-un lounge confortabil, iar însăşi înregistrarea are loc fie la un ghişeu separat, sau într-un terminal separat.

Transportarea pasagerilor clasei business către trapa aeronavei se efectuează separat de pasagerii altor clase. De regulă, preţul biletului la clasa business depășește costul biletului la clasa econom de trei-cinci ori.

De asemenea, pasagerul are posibilitate de a modifica gratuit data plecării, iar în cazul refuzului de a zbur – rambursarea integrală a costului biletului.

Clasa econom

De regulă, clasa econom este situată în partea de mijloc sau din spate a aeronavei și este cea mai ieftină în comparaţie cu cele două clase precedente. Lăţimea scaunelor este de la 43 până la 46,4 cm, iar distanţa dintre rânduri poate varia în funcţie de tipul rutei efectuate de avion – regională sau internaţională. La rutele regionale – de la 74 până la 81 cm, la cele internaţionale – de la 75 până la 91 cm, distanţa dintre scaune – de la 74 până la 91 cm.

Serviciile şi facilităţile în clasa economic depind de fiecare transportator aviatic în parte, însă obligatoriu fiecare fotoliu este echipat cu o masă pliantă și un buzunar care conţine harta de evacuare şi jurnalul de bord.

În zborurile pe distanţe lungi pasagerilor li se înmânează pături și perne, dopuri de urechi, căşti, un set pentru igienă. Mesele depind de compania aeriană.

În timpul zborurilor pe distanţe scurte pasagerilor li se oferă băuturi răcoritoare, ceai, cafea.

Vă dorim un zbor plăcut!

 

Vizualizări: 920 | Adăugat de: CristianMLD | Evaluare: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar