18:25
R. Moldova și SUA au parafat un acord privind transportul aerian

Potrivit Ministerului Economiei, Acordul „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre SUA, care vor contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Moldova și diversificarea destinațiilor.


Moldova și Statele Unite vor avea un Acord bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies” (Cer deschis). Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA a fost parafat la data de 3 noiembrie, informează Ministerul Economiei.

”Documentul stabilește, pentru prima dată, cadrul de cooperare în domeniul transporturilor aeriene dintre cele două state, reflectând principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, normele privind siguranța și securitatea pasagerilor, taxele și certificatele de navigabilitate și competență”, precizează instituția printr-un comunicat.

Potrivit Ministerului, Acordul „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din SUA, va contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova și diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău.
Totodată, ministerul Economiei precizează că documentul ”va avea un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, facilitarea cooperării investiționale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. De asemenea, înființarea unui spațiu aviatic deschis cu SUA va aduce beneficii economice impunătoare pentru țara noastră prin creșterea traficului de pasageri, dar și prin sporirea competiției pe piață aeronautică autohtonă”,

Astfel, companiile aeriene cargo moldovenești vor putea efectua curse aeriene spre SUA. Procesul de examinare și parafare a Acordului a fost accelerat de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, după ce în luna aprilie a anului operatorii aerieni au solicitat suport în obținerea autorizațiilor necesare pentru efectuarea zborurilor spre SUA.

Inițierea negocierilor asupra acestui Acord, propus de partea americană, 
a fost dispusă prin Hotărârea Guvernului nr.267 din 2018. În urma unui schimb de corespondență între părți, pe 2 noiembrie 2020, MEI a recepționat de la Ambasada SUA textul Acordului parafat pentru a fi examinat de partea moldovenească.

Categorie: NOUTĂȚI | Vizualizări: 313 | Adăugat de: CristianMLD | Evaluare: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar