+373 60 641 777 (CRISTIAN - VIBER & WHATSAPP)
menu
person

18:00
Cum să acționați în cazul întârzierii sau amânării zborului Dvs

Regulamentul operatorului de transport

Înainte de a cumpăra biletul, pasagerul trebuie să se informeze referitor la regulile plasate pe site-ul oficial al companiei aeriene. De regulă, se consideră că clientul a acceptat condițiile companiei aeriene, atunci când a achiziționat biletul. De cele mai dese ori, companiile aeriene low-cost nu rambursează cheltuielile pentru cazare la hotel, transfer, mâncare, în cazul amânării sau anulării zborului.

Consecutivitatea acțiunilor în caz de amânare sau anulare a zborului

Dacă zborul a fost anulat sau amânat pentru mai mult de 2 ore, se recomandă ca pasagerul să solicite la biroul de înregistrare o confirmare în scris, indicându-se drepturile sale și posibilitățile de rambursare a cheltuielilor. Acest document va fi necesar în momentul solicitării compensației. Mai mult, este binevenit ca pasagerul să dețină și confirmarea rezervării.

Termenii de informare despre anularea sau întârzierea zborului

Reprezentanții companiei aeriene sunt obligați să explice clienților săi cauzele anulării sau amânării zborului. Pasagerul trebuie să fie informat despre schimbările în orarul zborurilor cu cel puțin 3 ore înainte de încheierea perioadei de înregistrare pentru zborul respectiv. Ulterior, pasagerul poate solicita la fiecare 30 de minute informații referitor la ora planificată pentru decolare. Compania aeriană nu are dreptul de a refuza furnizarea unor astfel de informații.

Modalitatea de rambursare a cheltuielilor suportate

Despăgubirea i se achită clientului în aceleași unități monetare și prin aceeași metoda, prin care a fost achiziționat biletul. Așadar, dacă pasagerul a efectuat plata prin intermediul cardului bancar, care la momentul actual nu mai este valabil, atunci compania aeriană trebuie informată despre acest fapt. Deasemenea, clientul trebuie să comunice informația despre noul cont bancar.

Rambursarea costurilor pentru biletele speciale

Dacă pasagerul urma să beneficieze de un bilet special sau cu titlu gratuit, care nu este accesibil majorității călătorilor, atunci el nu poate pretinde la servicii suplimentare sau la rambursarea cheltuielilor. Excepții fac numai zborurile în cadrul programelor de loialitate. Dacă zborul a fost anulat din cauza companiei aeriene, atunci clientul poate beneficia de un alt bilet pentru un zbor similar, în direcția necesară. Dacă categoria biletului este inferioară celei achitate de către pasager, atunci diferența urmează să îi fie rambursată. Deasemenea, compania aeriană trebuie să îi asigure clientului mâncare și băutură gratuită pentru perioada de așteptare a zborului alternativ. Dacă plecarea cu întârziere nu are rost, atunci compania aeriană este obligată să ramburseze costul biletului și să compenseze dauna cauzată de anularea zborului. Suma plății adiționale se estimează în funcție de distanța zborului până la punctul de destinație și poate varia între 200 și 600 de euro. Mărimea plății poate fi micșorată, dacă compania aeriană i-a oferit clientului alte opțiuni de zboruri, pentru care ora sosirii nu depășește pe cea a zborului anulat cu: 2 ore – pentru zborurile la o distanță de până la 1500 km; 3 ore – pentru zborurile la o distanță cuprinsă între 1500 și 3500 km; 4 ore – pentru celelalte zboruri.

Anularea zborului din cauza unor circumstanțe care nu depind de compania aeriană

Dacă zborul a fost anulat din cauza unor circumstanțe, ce nu sunt în controlul companiei aeriene, precum condiții meteo nefavorabile, conflicte armate sau greve, atunci șansele pasagerului de a primi compensație scad dramatic. În majoritatea cazurilor de această natură, pasagerului i se ofera zboruri alternative sau i se rambursează costul biletului. Pentru a evita asemenea situații, unii pasageri preferă să achite asigurarea, pentru a primi ulterior despăgubirea din partea companiei de asigurări.

Anularea sau amânarea zborului cu escală

Dacă zborul a fost anulat sau amânat în locul de escală, iar așteptarea va dura minim o noapte, atunci compania aeriană trebuie să achite pasagerilor cazarea în hotel, mâncarea, transportul la hotel dus și întors, sau să rambuseze ulterior cheltuielile suportate. În cel din urmă caz, pasagerul trebuie să păstreze toate bonurile pentru cazare, mâncare, etc., și să i le înainteze companiei aeriene spre rambursare. Suma compensației nu va depăși 100 de dolari. Dacă din cauza companiei aeriene pasagerul a ratat zborul de escală, acesta poate solicita să fie transferat la cel mai apropiat zbor sau să îi fie rambursate cheltuielile. Dacă zborul alternativ are loc dintr-un alt aeroport, atunci compania aeriană este obligată să îi asigure pasagerului transportul gratuit spre destinație. Deși, călătorul poate prefera să apeleze la un taxi pentru a ajunge la celălalt aeroport, iar apoi să se adreseze la oficiul companiei aeriene pentru rambursarea cheltuielilor de deplasare, prezentând bonul.

Refuzul companiei aeriene de a transporta pasagerul

Dacă pasagerul a ajuns la aeroport în stare de ebrietate sau comportamentul său prezintă un pericol pentru securitatea aeroportului sau altor pasageri, atunci i se poate refuza îmbarcarea la avion. În acest caz pasagerului nu i se va face rambursarea costului biletului. Mai mult, este posibil ca însăși pasagerul să fie nevoit să despăgubească oamenii, carora le-a cauzat daune.

Vă dorim un zbor plăcut, fără rețineri sau anulări!

Vizualizări: 1053 | Adăugat de: CristianMLD | Evaluare: 5.0/2
Total comentarii : 0
avatar