16:51
Pe 5 și 6 aprilie, ”Marea Mutare” între Aeroportul Ataturk și Noul Aeroport

Marea Mutare, asa cum a denumit-o Turkish Airlines, a inceput pe 5 aprilie la 03:00, dureaza 45 de ore si se va incheia pe 6 aprilie la 23:59 ora locala. Cele doua aeroporturi mari din Istanbul, Ataturk si noul aeroport, vor fi inchise 12 ore pentru toate zborurile de pasageri intre 02:00, 6 aprilie si ora 14:00 in aceeasi zi.

Începînd din 7 aprilie, toate zborurile către Istanbul vor ateriza și vor decola de pe noul aeroport din cel mai mare oraș turcesc. Decizia vine ca urmare a faptului că aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, al cincilea ca mărime din Europa, îşi va închide porţile pentru zborurile de pasageri şi va transfera ştafeta către noul Istanbul Airport.

Noul aeroport a fost inaugurat în luna martie, la început pentru zboruri de probă, urmînd ca tranziția tuturor zborurilor internaționale să se facă între 5 și 7 aprilie.

Noul aeroport va avea iniţial două piste de aterizare, urmînd ca din 2020 să i se adauge o a treia pistă. Încă de la început, instalaţiile noului aeroport vor avea capacitatea teoretică de a gestiona 80 de zboruri pe oră (40 de decolări şi 40 de aterizări), ceea ce va permite un număr de maxim 2.000 de zboruri pe zi, o cifră clar mai mare decît recordul de 1.500 de zboruri pe zi al actualului aeroport Ataturk. Dacă în prezent aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul este tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport aspiră să ajungă la 90 de milioane de pasageri în 2019 pentru ca în cursul unui deceniu să ajungă la o capacitate de 200 milioane de pasageri pe an.

Construcţia noului aeroport internaţional din Istanbul a început în 2015 pe un teren unde înainte era o mină deschisă de cărbune pe coasta Mării Negre, la aproximativ 35 kilometri nord -vest de centrul istoric al Istanbulului.

După ”Marea Mutare”, codurile IATA ale celor 2 aeroporturi se vor schimba. Mai exact, Aeroportul Internațional Ataturk va primi codul ISL, în timp ce Noul Aeroport al Istanbulului va primi codul IST.

După 6 aprilie, Aeroportul Internațional Ataturk va fi închis traficului regulat de pasageri. Va fi deschis doar zborurilor CARGO, TEHNICE și VIP.

 

Vizualizări: 458 | Adăugat de: CristianMLD | Evaluare: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar