+373 60 641 777 (CRISTIAN - VIBER & WHATSAPP)
menu
person

12:21
ÎN ATENȚIA CONSUMATORILOR! Rezultatele inspecției inopinate efectuate la AIR MOLDOVA

În rezultatul efectuării controlului de stat inopinat, Autoritatea Aeronautică Civilă a constatat că operatorul aerian AIR MOLDOVA a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate.

Astfel, au fost încălcate următoarele prevederi ale Regulamentului privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anularea sau întârzierea prelungită a zborurilor, aprobat prin HG nr.836 din 08.11.2012

  •  A fost depășit termenul de rambursare care, potrivit Regulamentului, întregul cost al biletului la prețul de achiziție se efectuează în termen de 7 (șapte) zile, nu de 30 de zile, cum practica operatorul.
  •  Pasagerilor afectați nu le-a fost prezentată o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care sunt precizate normele de compensare și asistență conform Regulamentului. De asemenea, pasagerilor nu li s-a prezentat în formă scrisă nici coordonatele Autorității Aeronautice Civile.
  •  Au fost admise încălcări și la capitolul respectării dreptului la deservire a pasagerilor și anume: mese și băuturi direct proporționale cu timpul de așteptare, cazare hotelieră, transport dintre aeroport și locul cazării, statuate în pct.25 al Regulamentului aprobat prin HG nr.836 din 08.11.2012.

 Astfel, Air Moldova a fost sancționată pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare în baza art. 344 alin. (3) lit. d) din Cod Contravențional.

În context, AAC a emis următoarea prescripție: AIR MOLDOVA S.R.L. va rambursa în termen de 7 (șapte) zile întregul cost al biletelor, tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 - până la data limită de 02 mai 2023;

Subsecvent, operatorul aerian vizat va prezenta tuturor pasagerilor afectați de anularea a 46 zboruri în perioada 21-25 aprilie 2023 o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care vor fi precizate normele de compensare și asistență conform Regulamentului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 836 din 08.11.2012 și coordonatele Autorității Aeronautice Civile în termen de 24 de ore.

Autoritatea Aeronautică Civilă reiterează că pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor și pot beneficia și de o compensație care variază între 250-400 euro, în funcție de destinație.

 Toți pasagerii afectați de anularea zborurilor pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale din bd. Negruzzi 10), iar în cazul nesoluționării situației, consumatorii pot depune o reclamație în adresa Autorității Aeronautice Civile prin următoarele modalități:

  1. la sediul Autorității Aeronautice Civile în formă scrisă;
  2.  prin intermediul poștei, semnat electronic;
  3. depunerea petiției în mod electronic la adresa info@caa.gov.md și secretariat@caa.gov.md.
  • Apelați telefonul consumatorului pentru o consultație gratuită – (022)823583 
  • În cazul anulării unui zbor regulat, consultați site-ul http://www.caa.md, Protecția consumatorilor, zboruri anulate https://www.caa.md/zboruri-anulate-3-30
  •  Dacă aveţi de reclamat servicii necorespunzătoare în domeniul transportului aerian și activităților conexe, sesizaţi Autoritatea Aeronautică Civilă - adresa: mun. Chişinău, bulevardul Dacia, 80/2.

Îndemnăm pasagerii să fie proactivi în revendicarea drepturilor lor minime, iar dacă au deja bilete procurate pentru cursele aeriene operate de AIR MOLDOVA, să se informeze din timp cu privire la drepturile pasagerilor în cazul anulării zborurilor.

Autoritatea Aeronautică Civilă a semnalat de mai multe ori problemele financiare cu care se confruntă operatorul. Astfel, recomandăm cetățenilor să analizeze atent riscurile în cazul procurării biletelor de avion de la operatorul Air Moldova, întrucât aceste zboruri ar putea fi anulate iar probabilitatea compensării este minimă.

În cazul în care capacitatea financiară a companiei se va redresa, AAC va informa suplimentar. 

Categorie: NOUTĂȚI AUTORITATEA AERONAUTICĂ | Vizualizări: 436 | Adăugat de: CristianMLD | Evaluare: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar